shutterstock_2218274455.jpg

Hvad er angst hos børn og unge

Har mit barn angst?

Hvornår skal jeg søge hjælp til mit barn med angst? 

Angst hos børn

Det er helt almindeligt, at børn og unge oplever frygt og angst igennem deres opvækst.  Hos ca. hvert tiende barn fylder angsten imidlertid så meget i barnets og familiens liv, at barnet ikke kan leve et almindeligt liv. Symptomerne vil f.eks. vise sig ved, at barnet har mange bekymringer og ofte søger beroligelse fra voksne og undgår aktiviteter, som de egentlig gerne vil deltage i. Barnet og den unge kan have svært ved at falde i søvn om aftenen pga. bekymringer, og der kan være fysiske symptomer som ondt i maven, kvalme og hovedpine. Nogle gange vil de fysiske symptomer være de første man lægger mærke til og hører om. 

Alle børn og unge vil i korte perioder i deres liv kunne opleve ovenstående. Ofte vil det gå over af sig selv med støtte fra omgivelserne. Nogle børn og unge med svær angst vil imidlertid have svært ved at slippe af med angsten, og de vil gå glip af vigtige udviklende oplevelser og deres børneliv og evt. også voksenliv vil blive væsentligt begrænset.

 

Hvorfor får børn og unge angst?

Der kan være rigtig mange grunde til at børn og unge får angst. Ofte vil man ikke kunne pege på én bestemt grund, da det ofte vil være et samspil af flere forskellige faktorer hos barnet/den unge og i miljøet. Enkelte børn og unge kan have oplevet en meget skræmmende oplevelse men hos de fleste børn og unge med angst vil forældrene og de selv altså sjældent kunne udpege en enkelt årsag hertil.  

Ligesom andre forældre vil forældre til børn og unge med angst gøre alt hvad de kan for at hjælpe barnet. I den bedste mening vil forældrene derfor ofte forsøge at tilpasse barnets omgivelser, så barnet skånes og tages hensyn til. F.eks. vil der ofte bruges meget tid på at berolige barnet, og hverdagen tilpasses, så barnet/den unge  bliver skånet for de ubehagelige oplevelser. Dette kan imidlertid have den modsatte effekt, således at barnet/den unge bekræftes i at der er grund til at være bange. Den beskyttende tilgang kan således være med til at fastholde eller forøge barnets/den unges angst og presse forældre og søskende til at tilpasse (og begrænse) deres hverdag endnu mere.   

 

Hvornår skal vi søge hjælp?

Som hovedregel bør man søge hjælp, hvis:

  1. Angsten har stået på i minimum 6 måneder

  2. Angsten er af en sådan styrke, at den forhindrer barnet/den unge i at udvikle sig alderssvarende og i at deltage i de samme aktiviteter som børn/unge på samme alder.